Sitede aranacak metin :

 
   Ana Sayfa
   Yazılar
   Fıkralar
   Antolojim
   Sair Maho
   Mizahi Siirler
   Mizahi Yazılar
   Duvar Yazıları
   Ilginc Haberler
   Deyim Hikayeleri
   Faydalı Linkler
   Müzik



Google

VATANDAŞLAR TDK'YA NE ÖNERDİ?


Türk Dil Kurumu 2006 yılı içerisinde kuruma gelen ilginç önerileri ve soruları tek tek belirledi. Bir vatandaş kaynana yerine çiçekanne önerdi, biri kılıbıkları dörde ayırdı.

Bu önerilerden en ilginci kılıbıkların 4 çeşit olduğunu iddia eden bir vatandaştan geldi. Buna göre, 1’inci derece-karısından az korkan hatta zaman zaman diklenenlere ‘Kılbıyık’, 2’inci derece-kibar oluşu dolayısıyla karısından korkanlara ‘Kılibik’, 3’üncü derece-karısından tam korkanlara ‘Kılıbık’, 4’üncü derece karısından çok korkanlara da ‘Kıldangalak’ denmeli.

Teklifi yapan vatandaş TDK’nın bu kelimeleri sözlüğe almasını isterken başka bir vatandaş, kaynana yerine “çiçekanne” kelimesini önerdi.

2006’nın son günleri yaşanırken, Türk Dil Kurumu (TDK) yıl içerisinde kuruma gelen ilginç önerileri ve soruları tek tek belirledi. En ilginç teklif ise karısından korkan erkeklerin 4 ayrı kelimeyle adlandırılmasını isteyen bir vatandaştan geldi.

TDK’ya 2006 yıl içinde 2 bin 632 başvuru yapılırken, bu başvurular içerisinde dudak ısırtacak nitelikte ilginç soru ve öneriler de yer aldı.
Kuruma gelen bazı ilginç öneriler ve sorular şöyle:

“-Birisi hiç haketmediği halde kendine hakaret etti diyelim. ‘Ben eşeğin tekiyim dedi. Ona hangi kelimeyi söylemeliyiz. Estahfurullah uygun mu?
-Kılıbık dediğimiz insanlar çeşit çeşit oluyor. Kimisi az kılıbık, kimisi çok kılıbık, kimsi de kibarlıktan. Bence bütün bunları ayırmak lazım. Ben şöyle bir tasnif yaptım ve her birine ayrı isim verdim. 1’inci derece-karısından az korkan hatta zaman zaman diklenenlere ‘Kılbıyık’, 2’inci derece-kibar oluşu dolayısıyla karısından korkanlara ‘Kılibik’, 3’üncü derece-karısından tam korkanlara ‘Kılıbık’, 4’üncü derece-karısından çok korkan erkekliğin yüzkaralarına da ‘Kıldangalak’ denmesini teklif ediyorum. Bu kelimeleri sözlüğünüze alır mısınız?

-Kaç milyon hayvan var? İsimleri Öztürkçe mi?

-Türkçemizi zenginleştirmek için televizyon sözcüğüne karşılık ‘duygör’, radyo için de ‘sesyay’ sözcükleri düşünüyoruz.

-Beyaz kağıda veya mektuba düşen gözyaşının kuruması sonucu oluşan küçük kabarıklığın Türkçe’de bir karşılığı var mı?

-Gece saat tam 24:00 iken, herhangi bir programın başlangıç saatini göstermek veya bu zamanı belirtmek için gerek televizyon, gerekse diğer basın organları iki farklı şekilde belirtiyorlar. 24:00 ve 00:00 gibi. Saatin ve dakikanın sıfır ‘0’ olduğu bir zaman dilimi olamaz. Bu nedenle 24:00’ün 23:00’ten farkı olmamalı. 24:00’ün bir dakika sonrası bilindiği gibİ 00:01’dir. Bu husus gerekli kurumlara bildirilmeli, yanlışlık düzeltilmelidir.”

KAYNANA YERİNE ÇİÇEKANNE ÖNERİSİ

-Sayın ilgililer, kayınvalide sözündeki kayın sözüne itirazım var. Eşimin annesi çok muhterem bir hanımefendi. Bu muhterem insandan bahsederken ona bir ağaç adıyla hitabetmeyi çok çok kaba buluyorum. Kaynana da zaten hiç hoş bir kelime değil. Benim muhterem anneciğim çiçek gibidir, ağaç gibi değildir. Ben bu muhterem insana çiçekanne demek isitiyorum. Kayınvalide-kaynana yerine çiçekanne diyebilir miyim? Bu kelimeyi sözlüğünüze alır mısınız?

-‘ca’ eki yüzünden çok sevdiğim bir arkadaşımı kaybetmek üzereyim. ‘Bu söylediğin şey çok salakça’ dediğim arkadaşım ‘Sen bana salak dedin’ diyerek bana küstü. Açıklama ve özür kabul etmiyor. Bana salakça ve salak arasındaki farkı açıklayabilir misiniz?

-Babaları ayrı olan anneleri aynı olanlara aynı karında geldiğinden karındaş, kardaş ya da kardeş diyoruz. Ama babaları aynı anneleri ayrı olanlara da karındaş ya da kardeş diyoruz. Onlar aynı karından gelmiyorlar ki. Onlar da aynı meniden geldiklerinden ‘menidaş’ ya da ‘mendeş’, diyelim. Lütfen bu konuyu düşünün.

09 Aralık 2006 - ANKA

Kategori » Ilginc Haberler


Mahmut Esat ERYILMAZ © Tüm Hakları saklıdır...